زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

استمداد از حواریون (قرآن)





حواریون ، تعبیری قرآنی برای معرفی یاران نزدیک حضرت عیسی (علیه‌السّلام) است. که حضرت عیسی (علیه‌السّلام) برای یاری دین خدا، از حواریون، استمداد می‌کرد.


۱ - استمداد عیسی



حضرت عیسی (علیه‌السّلام) برای یاری دین خدا، از حواریون، استمداد می‌کرد.
«فلما احس عیسی منهم الکفر قال من انصاری الی الله قال الحواریون نحن انصار الله ءامنا بالله واشهد بانا مسلمون..؛ هنگامی که عیسی از آنان احساس کفر (و مخالفت) کرد، گفت: کیست که یاور من به سوی خدا (برای تبلیغ آیین او) گردد؟ حواریان (شاگردان مخصوص او) گفتند: ما یاوران خداییم به خدا ایمان آوردیم و تو (نیز) گواه باش که ما اسلام آورده‌ایم.»
«... قال عیسی ابن مریم للحواریین من انصاری الی الله قال الحواریون نحن انصار الله..؛‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! یاوران خدا باشید همان گونه که عیسی بن مریم (علیه‌السّلام) به حواریون گفت: چه کسانی در راه خدا یاوران من هستند؟! حواریون گفتند: (ما یاوران خدائیم) در این هنگام گروهی از بنی اسرائیل ایمان آوردند و گروهی کافر شدند ما کسانی را که ایمان آورده بودند در برابر دشمنانشان تایید کردیم و سرانجام بر آنان پیروز شدند.»

۱.۱ - یاری دین خدا


"یا ایها الذین آمنوا کونوا انصار الله..." یعنی آن قدر دین خدا را یاری کنید که به این علامت شناخته شوید. بنابراین، آیه شریفه جنبه ترقی نسبت به آیه قبلی دارد که می‌فرمود "هل ادلکم... "، در نتیجه برگشت معنای هر دو آیه به این می‌شود: با جان و مال خود تجارت کنید، و خدا را با ایمان و جهاد در راه او یاری نمایید، و بر یاری خود دوام و ثبات داشته باشید.
و منظور از یاری کردن خدا یاری پیامبر خدا در پیش گرفتن راهی است که آدمی را با بصیرت به سوی خدا می‌کشاند، هم چنان که در جای دیگر فرموده: "قل هذه سبیلی ادعوا الی الله علی بصیرة انا و من اتبعنی".

۱.۲ - یاوران خدا


در این آیه که آخرین آیه سوره صف می‌باشد باز تکیه و تاکید روی امر "جهاد" است که محور اصلی سوره را تشکیل می‌دهد، منتهی از طریقی دیگر این مساله را تعقیب می‌کند، و مطلبی مهمتر از عنوان بهشت و نعمتهای بهشتی ارائه داده، می‌فرماید: "‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! یاوران خدا باشید" (یا ایها الذین آمنوا کونوا انصار الله).
آری یاوران خدا، خدایی که تمام قدرتها از او سرچشمه می‌گیرد و به او بازمی گردد، خداوندی که قدرتش بی‌پایان و شکست‌ناپذیر است، و عجب اینکه در اینجا بندگان را به یاری خود طلبیده است، و این افتخاری است بی‌مانند، هر چند معنی و مفهومش همان یاری پیامبر و آئین او است ولی لطف و رحمت شگرفی در آن نهفته است.

۲ - پانویس


 
۱. آل عمران/سوره۳، آیه۵۲.    
۲. صف/سوره۶۱، آیه۱۴.    
۳. یوسف/سوره۱۲، آیه۱۰۸.    
۴. طباطبائی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۹، ص۴۳۹، ترجمه موسوی همدانی.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۹۴.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۲، ص۲۰۶، برگرفته از مقاله «استمداد از حواریون».    


رده‌های این صفحه : حواریون | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.